Açılımı Katma Değer Vergisi olan KDV 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile düzenlenen, ödemeler üzerinden farklı oranlarda alınan bir vergi türüdür. Hükümetin kamu harcamalarında kullanmak üzere işletme ve vatandaşlardan aldığı bir vergidir.
Türkiye'de 1984 yılından itibaren uygulanamaya başlanan KDV yapılan mal ve hizmet teslimlerinde alıcının satıcıya ödediği tüketim vergisi niteliğinde olan bir vergidir. Böylece malın ilk üretiminden nihai tüketimine kadar geçen süre içerisinde her aşamadaki katma değeri vergileyen bir dolaylı vergidir.
KDV oranları yüzde 1, yüzde 8, yüzde 18 ve yüzde 20 olacak şekilde farklı uygulamalara sahip. Hesaplama işlemi oldukça kolay ve basit olan KDV hesaplaması yaparken hizmetler ve ürünler üzerinden hangi oranda vergi uygulanacağını bilmeniz gerekiyor. Sektörlerin büyük çoğunluğunda, ekstra bir durum yoksa yüzde 20 üzerinden işlem gördüğünü söylemekte fayda var. Ödeyeceğiniz net tutarı 20 ile çarpıp 100’e bölerek KDV miktarını öğrenebilirsiniz. Bu aşamada KDV hesaplaması yaparken dahil ve hariç hesaplamaya dikkat etmeniz daha faydalı olacaktır.
Ödemelerinizi yaparken ya da bir ürün hizmeti alırken KDV direkt olarak hesabın içinde dahil olabilir. Bunun üzerinden ne kadar KDV ödediğinizi ya da ödeyeceğinizi görmek için için belli bir formül üzerinden hesaplama yapmanız mümkün. Böylece ödediğiniz vergileri daha iyi kontrol edebilirsiniz. KDV dahil hesaplaması ile ürünlerin ya da hizmetlerin toplamda hangi tutara denk geldiğini bulabilirsiniz.
Bunun için en basit formül “Ürünün KDV haricindeki ürün fiyatı x (1+KDV oranı) olarak karşımıza çıkıyor. 1+KDV oranı her ne kadar anlamlı gelmese de bu tamamen matematiksel işlemlerden kaynaklanmakta ve formülün içinde değişmez şekilde yer almakta. Örnek vermek gerekirse, ürünün 1.000 TL ve KDV oranının da yüzde 18 olduğunu düşünürsek 1.000x0,18’den sonuç 1.180 çıkıyor.
Bir malın ya da hizmetin KDV dahil edilmemiş tutarını bulmak için belli bir formülü izleyebilirsiniz. KDV hariç tutarın hesaplamasını yapmak için bölme işlemini kullanabilirsiniz. Ürünün KDV dahilindeki ürün fiyatı / (1+KDV) ile sonucu bulabilirsiniz.
KDV hariç hesaplaması genelde şirketlerin ya da büyük mal alıp satan kurum ve kuruluşların merak ettiği bir yöntem oluyor. Vergi dışında kalan tutarlar üzerinden masraflarını görmek isteyenler için aşağıdaki örnekle hesaplama yapmak mümkün.
1.000 TL tutar ve yüzde 18 KDV ile aşağıda KDV’li fiyatı bulabilirsiniz.
KDV hariç hesaplama yaparken de hangi yüzde üzerinden vergilendirme yapıldığına dikkat etmenizde fayda var. Eğer aldığınız ürün ya da hizmet genelde kullanılan yüzde 18’den daha farklı bir tutar ise hesaplamanız doğru çıkmayabilir.
KDV matrahı, Katma Değer Vergisi’nin (KDV) hesaplanması için yararlanılan bir değerdir. Bir ürün ya da hizmetin toplam satış tutarından KDV’nin çıkarılması ile ortaya çıkar. İşletmeleri ürün ya da hizmetleri için ne kadar KDV ödediklerini, bir aylık satışlarının toplamından KDV’yi çıkararak öğrenir. KDV’den matrah hesaplanabilmesi için KDV tutarı ve oranının bilinmesi gerekir. Ancak, KDV matrah hesaplanmasına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) dahil değildir. İşletmelerin, ödediği ya da ödemek zorunda olduğu vergilerin miktarları bilmeleri ve gelir gider takibini daha iyi yapabilmeleri için KDV matrahını hesaplamaları önem taşır.
İşletmeler, ödedikleri KDV tutarını bulabilmek için toplam satışlarının KDV’siz miktarı üzerinden hesaplama yaparak sonuca ulaşır. Bunun için de KDV’den matrah hesaplama formüllerinden yararlanırlar. KDV matrahını hesaplamak için ise aşağıdaki formülleri kullanabilirsiniz: