Ortalama hesaplama aracı, birden fazla sayının ortalamasını bulmak için oluşturulmuştur. Bunun yanında toplam eklenen sayı adedi, bu sayıların toplamı, median değeri, en yüksek değer, en küçük değer vb. gibi değerleri de hesaplayabilirsiniz.
Ortalama hesaplama aracının kullanımı oldukça dinamik ve kolaydır. Bu web tabanlı program ile ortalama hesaplamanız artık çok kolay. Tek yapmanız gereken aşağıdaki adımları izlemektir;
Bir veri kümesinin ortalama hesaplama işlemini yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Örneğin;
Varsayalım ki elimizde ki veri kümesi 6, 19, 27, 33, 45 olsun. Burada tüm değerlerin toplamı 130'dur, değerlerin adedi ise 5'dir.
Ortalama Formül = Tüm Değerlerin Toplamı / Değerlerin Adedi
Yani ortalama sonucumuz 130 / 5 = 26 olarak bulunur.
Bu şekilde olan basit işlemler zorlanılmadan manuel olarak da hesaplanabilir. Fakat ondalık basamaklar dahil karmaşık işlemler için Ortalama hesaplama aracını kullanmak her zaman daha avantajlıdır. Yukarıda ki adımlarda da bahsedildiği gibi sadece değerleri girin ve ortalamanızı bulun.
Geometrik ortalama daha çok faiz oranları ve nufüs artış hesaplama işlemlerinde kullanılır. Aritmetik ortalamaya göre daha farklıdır. Aritmetik ortalama yapılırken öncelikle veri kümesinde yer alan tüm elemanlar toplanır. Fakat geometrik ortalama işlemlerinde veri kümesinde yer alan tüm verilerin çarpılması gerekir. Geometrik hesaplama yapılırken sadece pozitif sayılar üzerinden işlemler yapılması gerekmektedir. Negatif sayılarda geometrik ortalama hesaplaması yapmak mevzubahis değildir.
Bir veri kümesinin geometrik ortalamasını hesaplamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Geometrik ortalama formulü aşağıda yer almaktadır.
Örneğin;
Varsayalım ki elimizde ki veri kümesi 2, 3, 4 olsun.
Burada tüm değerlerin çarpımı24'dur, değerlerin adedi ise 3'tür. 24'ün 3. dereceden karekökünü almamız ve 2.88 sonucuna ulaşmamızı sağlayacaktır.
Harmonik ortalama da aynı aritmetik ortalama ve geometrik ortalama gibi pisagorik ortalamalardan bir tanesidir. Genel olarak oranların ortalamasının istendiği durumlarda kullanılır.
Harmonik ortalamalar özellikle oranlar ve oransal verilerin analizinde kullanımaktadır.
Aslında harmonik ortalama, aritmetik ortalamanın tam tersi olarak bilinir. Bu işlem veri kümesinde yer alan her bir verinin tersine bölünmesi sonucu elde edilir.
H = N / [(1/x₁) + (1/x₂) + (1/x₃) + … + (1/xᴺ)] şeklinde formülleştirilebilir.
Burada;
Örneğin;
Varsayalım ki elimizde ki veri kümesi 2, 3, 4, 5 olsun.
Belirlemiş olduğumuz 2, 3, 4, 5 veri kümesinin
harmonik ortalaması yaklaşık olarak 3.115 olarak hesaplanacaktır. Bu veri kümesinde ki sayıların terslerinin aritmetik ortalamasının tersi olarak hesaplanması bir harmonik ortalama örneğidir. Sizlerin oluşturabileceği başka veri kümeleri ile harmonik hesaplama yapmak için ortalama hesaplama aracını dinamik ve en kolay şekilde kullanabilirsiniz.